Hoe verloopt een coachingtraject?
De basis voor de coaching is voor iedereen hetzelfde: eerst het kennismakingsgesprek waarbij we verder bepalen hoe jouw traject eruit kan zien. Ik zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving waar je verlies erkend wordt.
Een vast deel van de sessie is voorbehouden voor het luisteren naar jouw verhaal. De oefeningen die volgen, zijn afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt.
Hoe lang duurt mijn rouwproces?
Een rouwproces is moeizaam en chaotisch. Het is een uniek proces. De duur en de intensiteit van rouw verschilt per persoon en ook per situatie. Er zijn wellicht momenten dat altijd moeilijk zullen blijven, maar zodra je weer kan lachen en met plezier kan deelnemen aan activiteiten is de echte rouw voorbij, een exact tijdstip kan daar moeilijk op gezet worden. Maar, er moet wel evolutie zitten in het herstel. Als je merkt dat je vastloopt in het rouwproces, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te roepen. Neem gerust vrijblijvend contact op met mij of ga langs bij je huisarts om jouw herstelproces bespreekbaar te maken. Zorg goed voor jezelf.
Hoe kan ik opnieuw optimaal functioneren na verlies van een geliefde?
Rouw overleven en veerkracht herstellen of ontwikkelen na verlies van een geliefde vraagt tijd en zorg. Omring jezelf met ondersteunende mensen, druk je emoties uit, hou er een gezonde levensstijl op na en zoek professionele begeleiding indien nodig. Het rouwproces is uniek voor iedereen, dus gun het jezelf om te rouwen en te helen op jouw eigen tempo. Gun jezelf de tijd.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen van rouw?
Rouwen is een uniek proces, voor elk individu verschillend. Voor rouwsymptomen geldt hetzelfde, ook deze verschillen van persoon tot persoon en naargelang de situatie. Ik lijst hieronder de meest voorkomende symptomen op, met een beperkt aantal voorbeelden:
- Lichamelijke klachten; slaapproblemen, energieverlies, hyperactiviteit, spanningshoofdpijnen, …
- Emotionele reacties; angst, eenzaamheid, agressie, rancune, schuldgevoelens, pessimisme, verdriet, …
- Cognitieve reacties: concentratievermogen, hopeloosheid, verwardheid, verminderde zelfwaardering, …
- Gedragsmatige reacties: teruggetrokkenheid, isolement, vermijden van personen of situaties, …
Neem indien gewenst vrijblijvend contact op met mij of ga langs bij je huisarts om je symptomen bespreekbaar te maken. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf de nodige ontspanning.